top of page
saat_bg.jpg

Meydan, Kule, Cephe ve Merkezi Saat Sistemleri

Meydan ve kule saatleri, genellikle meydanlarda bulunan ve toplumun günlük yaşamında zamanı gösterme amacıyla kullanılan sistemlerdir. Bu saat sistemleri, meydandaki insanlara zamanı takip etmeleri için bir referans noktası olduğu gibi , meydanın estetik değerini artırır ve toplumun kimliğinin göstergesi de olmuştur. İşte meydan saat sistemleri hakkında daha fazla bilgi:

Meydan saat sistemleri, toplumun günlük yaşamında önemli bir rol oynar. Saatlerin gösterdiği zaman, insanların randevularını ve toplantılarını takip etmelerini sağlar. Ayrıca, meydandaki insanlar için bir buluşma noktası oluşturarak toplumsal etkileşimi teşvik eder. Meydan saatleri aynı zamanda şehrin simgesi haline gelir ve turistler için ilgi çekici bir nokta olabilir.

Meydan saat sistemleri genellikle büyük saat kulelerinin üzerinde veya tarihî binaların cephesinde bulunur. Bu saatler, genellikle büyük ve kolayca okunabilen tasarımlara sahiptir. Saatlerin kadranları, genellikle büyük rakamlar veya işaretler kullanılmaktadır. Index olarak tanımlanan ve genellikle her saatin başına konulan bu işaretler sanatsal güzellik katmakla beraber kadran yapısı ile bütünlük oluşturur. Böylece meydan saatlerinin tarihi yansıtma görevleri olmakla beraber, turizme katkıları da bulunmaktadır.

Modern meydan saat sistemleri ise genellikle elektromekanik motor veya dijital teknoloji kullanır. Bu saatler, içerisinde yerleşik bir elektronik devre taşıyan kontrol ünitesi olan zaman sunucusu  (Anasaat-Master Clock ) sayesin de tüm saatler aynı zamanı gösterir. Kesin ve doğru zaman bilgisi ise GPS (Global Positioning System) anten vasıtasıyla uydulardan alınan sinyaller alınarak bir zaman sunucusuna iletilir.

 

Ayrıca gereksinim olduğunda da zaman sunucusu da (Anasaat-Master Clock) içinde bulunan osilatör vasıtasıyla yüksek hassasiyette zaman üretebilir. Bazı meydan saatleri ise hem analog hem de dijital göstergelere sahip olabilir. İlaveten modern meydan saatlerinin kadranları LED aydınlatma kullanılarak gece okunması da sağlanmaktadır.

Meydan saatleri bir kulenin üzerinde olması durumunda kule saati denir. Kule saatlerinin iki cephelileri de olmakla beraber daha çok kullanılan ve tercih edilenleri dört cephelidir.

Sonuç olarak, meydan ve kule saat sistemleri meydanlarda zamanı gösterme amacıyla kullanılan sistemlerdir. Hem estetik yapıları ile sanatsal hem de işlevsel açıdan da önem taşırlar.

Merkezi Saat Sistemleri

Merkezi saat sistemleri, genellikle büyük ölçekli binalar, ofis kompleksleri, havaalanları, tren istasyonları, eğitim kurumları ve diğer kamu veya ticari alanlarda kullanılan zamanı senkronize eden sistemlerdir. Bu sistemler, bir merkezi kontrol birimi (Anasaat – Master Clock ) tarafından yönetilir ve tüm saatlerin aynı zamanı göstermesini sağlar. İşte merkezi saat sistemleriyle ilgili daha fazla ayrıntı:

 

Merkezi saat sistemleri, büyük ve karmaşık alanlarda zamanı koordinasyonu sağlamak için tasarlanmıştır. Bu sistemlerin amacı, tüm saatleri tam olarak aynı zamanı gösterecek şekilde senkronize etmektir. Böylece, çalışanlar, ziyaretçiler ve diğer kişiler, güncel zamanı kolayca takip edebilir ve randevularını, toplantılarını, raporlarını veya diğer etkinliklerini düzgün bir şekilde planlayabilirler.

 

Merkezi saat sistemleri, genellikle bir merkezi kontrol birimi (Anasaat – Master Clock ) tarafından yönetilir. Bu kontrol birimi, zaman sinyalleri göndererek ve saatleri güncelleyerek tüm sistemdeki saatleri senkronize eder. Geleneksel olarak, bir merkezi saat sistemini desteklemek için kablolama gerekebilir. Ancak, inşaası bitmiş, kullanılan ve kablolama yapılması çok zor olan konumlar için modern sistemlerde kablosuz iletişim teknolojileri kullanılarak saatlerin senkronizasyonu sağlanabilir.

Özellikle günümüz de tüm iletişim ağları (network ) her tesiste kullanılması, pratik ve iki yönlü yönetilebilir olması dolayısıyla tercih edilmektedir. Dolayısıyla merkezi saat sistemleri de diğer zayıf akım sistemleri gibi ethernet üzerinden güç sistemli ( TCP/IP – POE )  modeller daha revaçtadır.

Merkezi saat sistemleri, doğruluk ve güvenilirlik açısından önemli ölçüde hassastır. Bu nedenle, genellikle zaman dilimi düzeltmeleri yapabilen doğruluk seviyesi yüksek saatler kullanılır. GPS (Global Positioning System) veya GNSS (Global Navigation Satellite Systems) gibi kaynaklar kullanılarak zaman sinyalleri alınabilir ve bu sinyaller, hassasiyeti çok yüksek, kesin ve doğru zamanı içermektedir. Merkezi kontrol birimi yani Anasaat alınan bu kesin doğru zamanı yayınlayarak saatlerin senkronizasyonu sağlanır.

Bu sistemler ayrıca otomatik olarak yaz saati uygulamalarını da takip edebilir ve saatleri otomatik olarak geri veya ileri alabilir. Böylece, kullanıcılar manuel olarak saatleri ayarlamakla uğraşmak zorunda kalmazlar.

Merkezi saat sistemleri, zamanın doğru ve tutarlı bir şekilde takip edilmesini sağlayarak iş verimliliğini artırır ve toplumun günlük yaşamında zaman yönetimini kolaylaştırır. Ayrıca, genellikle kurumların veya organizasyonların imajını yansıtan profesyonel ve modern bir görünüm sunar. Diğer sistemlere (geçiş kontrol, personel devam kontrol, CCTV, hırsız alarm, yangın alarm vb. ) zaman göndererek tüm işletme içerisinde tek ve doğru zamanın kullanılması sağlanır.

Merkezi saat sistemlerinin en önemli bileşenlerinden biri de zamanı gösteren saatlerdir. Bu saatler köle (slave saat) olarak adlandırılır ve Anasaat`ten aldığı doğru ve kesin zaman ile çalışır. Temel anlam da analog ve digital olarak iki farklı tür mevcuttur. Analog saatler, elektromekanik motoru sayesinde zamanı kesintisiz gösterir. Bulunduğu ortama göre ebatları 30cm çaptan başlayarak istenilen büyüklüğe kadar imal edilebilinir. Kasa rengi bir başka görsel alternatif oluşturmaktadır.  Dijital saatler, LED veya LCD ekranlar kullanarak saat, dakika ve bazen saniye bilgilerini gösterir. Aynı şekilde saatin her bir dijit büyüklüğüne göre ebatları değişmekte olup, dijitlerin okunma mesafesine göre saatler konumlanmaktadır. LED renginin farklı olmasıyla da alternatif oluşturmaktadır. Böylece köle saat bulunduğu ortam ile bütünlük sağlanmaktadır. Ayrıca LCD ekranlı saatler arkadan aydınlatmalı ve aydınlatmasız olarakta farklılık oluşturmaktadır.

Sonuç olarak, merkezi saat sistemleri büyük ölçekli binalar ve ticari alanlarda kullanılan zamanı senkronize eden sistemlerdir. Bu sistemler, tüm saatleri aynı zamanı göstermeyi sağlar ve zaman yönetimini kolaylaştırır.

Projelerimizden bazıları..

bottom of page